top of page
Design fără titlu (21)_edited.png
Design fără titlu (16)_edited_edited.png
Search
Writer's pictureGrădina cu șofran

Cum se folosește șofranul


Șofranul este un condiment complex cu un gust de miere și fân spre amărui.

Aroma lui unică dă savoare oricărui preparat, fie el desert sau fel principal.

Însă dacă nu este dozat corect, el poate da un gust amar, de medicament ca de iod mai exact.


De aceea el se folosește în cantități limitate.


Deasemenea nu se combină cu prea multe alte condimente și înainte de a fi adăugat în preparate, șofranul se hidratează in lichid fierbinte.


Aroma lui se eliberează treptat așa că cel mai bine de hidratat ar fi cu cel puțin 3 ore înainte însă de grabă se poate hidrata și cu minim 30 de minute înainte.


Cel mai bine ar fi să îl hidratați după achiziționare și după ce se răcește puțin îl puneți într-o un borcan la frigider unde sta aproximativ 2 săptămâni, timp in care își intensifică aroma și totodată culoarea.


Șofranul are o culoare galben - aurie dar după o perioadă devine roșu- rubiniu.

El nu împrumută doar un gust excelent preparatelor ci le adaugă și o culoare frumoasă fiind un excelent colorant natural.


Pe lângă aromă și culoare, șofranul are o multitudine de virtuți terapeutice și este un bun afrodisiac.


Începând cu un ceai pentru o stare generală de bine, continuând cu laptele cu șofran pentru un somn liniștitor și până la băuturile alcoolice cărora le împrumută o savoare aparte sau chiar sta la baza pregătirii lor: vin , bere, cocktailuri etc.


Revenind la gastronomie el înnobilează supe,ciorbe în special din peste, preparate din cărnuri mai ales cea de vită, iepure, căprioară până la deserturi fine: creme pentru prăjituri, blaturi pentru tort, pâine și produse de patiserie, înghețată,budinci și multe altele.


El poate fi folosit atât sub formă de stigmate cât și praf însă nu e de dorit să îl achiziționați sub formă de pudră.


Datorită prețului ridicat, șofranul este condimentul cel mai falsificat. Sub formă de pudră el este adesea amestecat cu turmenic, un condiment care dizolvat conferă o culoare asemănătoare sofranului dar un gust diferit.


Alteori, mai ales atunci când are un preț scăzut, șofranul este vândut în amestec sau chiar în totalitate de categorie 3 sau 4 iar în cel mai rău caz el este înlocuit cu fire de porumb, cu șofranăel care conferă culoare dar nu și gust și sunt plante din familii diferite sau cu alte plante sau chiar păr de cal.


De aceea nu cumpărați niciodată șofranul sub forma de pudra mai ales când are un preț tentant și asigurați-vă că achiziționați șofran autentic, certificat de la un producător unde puteți verifica cultura .


Șofranul se poate combina cu alte condimente pentru arome deosebite: de exemplu cu scorțișoară, cuișoare, cardamon, ghimbir, citrice, rom, vanilie, mentă sau ceai verde și evident cu diverse fructe.


Poate aroma foarte bine nuca sau macul,de exemplu în cozonaci.

Se poate combina de asemenea cu usturoi și ghimbir de exemplu în cârnați sau chiftele.


De reținut este faptul că atunci când doriți să îl folosiți sub formă de pudră în preparate dulci îl puteți amesteca cu zahar sil puteți marunti într-o râșniță sau chiar într- un mojar iar dacă îl folosiți în preparate sărate atunci îl amestecati cu putina sare si procedati la fel .


Deasemenea evident este faptul că mărunțit el nu mai este necesar sa fie infuzat.


Mărunțit sau firicele, șofranul se adaugă în preparate spre finalul gătirii.


Orientativ puteți încerca aceste dozaje:


- aproximativ 15- 20 fire de șofran pentru 250g orez,300 g paste, 1L lichide (apă, lapte,supe,etc.), 1 kg fructe ( pentru gemuri) sau 1kg legume (zacuscă, murături)


- aproximativ 2- 3 fire de stigmate / persoana daca doriți să preparați porții individuale.


Veți vedea că odată descoperit gustul șofranului veți dori să îl folosiți iar și iar mai ales că sunt necesare cantitati mici pentru a da un gust autentic preparatelor dar mai ales pentru virtuțile sale terapeutice .


Acum îl aveți cultivat și în pământ românesc.


Bucurați-va de starea de bine pe care o conferă organismului și răsfățați -va cu aroma sa inconfundabila.

Sa va fie de folos!

30 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page